pexels-pixabay-210764.jpg

Postacademische opleiding

De tweejarige voltijdsopleiding is van oudsher het paradepaardje van de NSKA en bedoeld voor kwartetten die de ambitie en potentie hebben voor een carrière als fulltime professioneel ensemble. Het Matangi, Ragazze, Dudok en Animato Kwartet zijn enkele voortreffelijke alumni uit dit programma.

De allround opleiding bestaat uit een viertrapsraket van muziekonderwijs op postacademisch niveau, workshops in ondernemerschap, residencies en concerten. Het curriculum wordt doorlopend aangepast aan de eisen die gesteld worden aan de musicus van morgen, met veel ruimte voor eigen inbreng vanuit de studenten. De NSKA spant zich daarnaast in voor het werven van een stipendium en - bij buitenlandse kwartetten - woonruimte en visa. Zo biedt de NSKA de best mogelijke start op een zelfgekozen carrière.

Muziekvakonderwijs

Het muziekvakonderwijs (4 uur per week) wordt voor een groot deel verzorgd door artistiek leider Marc Danel, geassisteerd door Joachim Eijlander, Stefan Metz en de overige leden van het Danel Kwartet.

Het repertoire focust op de klassieke periode, met name Haydn en Beethoven. Niet alleen is dit het repertoire waar studenten het meest van leren, ook blijft het kernrepertoire op internationale competities. Afvaardiging als potentieel laureaat naar toonaangevende competities zoals Wigmore Hall of Banff is een muzikaal richtpunt in de opleiding.

Aanmelden

20230218_115911 Johannes aan Animato.jpg
pexels-goumbik-306081.jpg
Masterclasses

Maandelijks nodigt de NSKA een internationaal boegbeeld uit voor masterclasses. Deze ‘masters’ vertegenwoordigen de diverse leidende scholen in het kwartetspel. Alle studenten worden drie dagen lang ondergedompeld in de wereld van het strijkkwartet, waardoor de leercurve steil is.

De masterclasses zijn een onmisbare aanvulling op de reguliere lessen. Het is essentieel voor studenten om vanuit verschillende invalshoeken voeding te krijgen en te leren om eigen keuzes te maken. De afsluitende masterclass op zondagmiddag is steeds openbaar (zie onze agenda).

De NSKA stimuleert een open blik. In overleg moedigen wij studenten daarom aan om ook onderwijs te volgen buiten de muren van de NSKA.

Workshops in ondernemerschap

Het samensmeden van vier musici tot een zelfstandig functionerend ensemble met een volwassen eigen identiteit behelst meer dan het leren spelen van mooie noten. Daarom zet de NSKA stevig in op aanvullend onderwijs. De modules behandelen niet alleen muzikaal-ondersteunende onderwerpen (zoals harmonieleer, esthetica, analyse en repetitie-methodiek), maar vooral het ondernemerschap (zoals programmering, podiumpresentatie, interne organisatie, fondsenwerving, marketing en communicatie).
Concerten

Optredens zijn in alle stadia van de studie essentieel om speelervaring op te doen, een eigen professioneel netwerk op te bouwen en het geleerde ondernemerschap in de praktijk te brengen. De NSKA heeft een vaste plek in de (lunch)-concertseries van de grote zalen in Nederland en contact met tientallen festivals en kamermuziekseries in den lande.

À la carte

Het À la Carte-programma is een volledig op maat samengesteld traject en daardoor ideaal te combineren met een individuele studie of professionele carrière. Doorgaans wordt deze opleiding gevolgd door buitenlandse kwartetten, kwartetten die zich willen verdiepen in een specifiek repertoire, of les willen ontvangen van een specifieke docent. Afhankelijk van de wens van het kwartet kunnen, naast masterclasses, ook workshops, residencies en concerten deel uitmaken van het programma.

Kennismakingstraject

Dit traject is bedoeld als opstap voor kwartetten die op termijn in aanmerking kunnen komen voor de postacademische opleiding of het À la Carte-programma.

Aanmelden

Draagt u ons een warm hart toe?
Word vriend!