Marc Danel

Marc Danel

Sinds 2011 is Marc Danel artistiek leider en hoofddocent van de NSKA als opvolger van Stefan Metz. Hij begeleidde Nederlandse kwartetten die nu gezicht geven aan het kamermuzieklandschap - Ragazze, Dudok, Ardemus en Animato - en buitenlandse kwartetten zoals het Quatuor Varèse en Quatuor Agate.

Marc Danel (1969) studeerde aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen. Hij is primarius van het Quatuor Danel dat studeerde bij het Amadeus Kwartet, Valentin Berlinsky (Borodin Kwartet) en Fjodor Droezjinin (Beethoven Kwartet) en wordt gezien als erfgenaam van het vermaarde Russische Beethoven Kwartet en het Belgische Pro Arte Quartett.

Het Quatuor Danel wordt geroemd om zijn intense en gedurfde interpretaties van Haydn en Schubert, de integrale cycli van Beethoven, Sjostakovitsj en Weinberg, en is een belangrijk vertolker van hedendaagse muziek van o.m. Rihm, Lachenmann, Goebaidoelina en Widmann. Het kwartet speelt in de grote zalen en festivals in Europa, de VS, Taiwan en Japen en is in residence aan de University of Manchester (sinds 2005), TivoliVredenburg (2016-2019) en Wigmore Hall (2019-2021).

Marc Danel is tevens professor Viool aan de conservatoria van Lyon (Fr.) en Namen (B) en gastdocent op diverse conservatoria in Europa en daarbuiten.

Bezoek website

Quatuor Danel
Marco Borggreve

Quatuor Danel

Ook de andere drie leden van het Quatuor Danel zijn als docent bij de NSKA betrokken:

Gilles Millet (viool)
Hoofddocent Kamermuziek aan het conservatorium van Namen (B), artistiek leider van de Rurhof Domaine Masterclasses (B) en regelmatig te gast aan het Nationaal Conservatorium in Lyon, het ProQuartet in Parijs en elders in Europa, Azië en de VS;

Vlad Bogdanas (altviool)
Hoofd Kamermuziek aan het Pôle Aliénor d’enseignement supérieur in Poitiers;

Yovan Markovitch (cello)
Hoofddocent Kamermuziek aan het Nationaal Conservatorium in Lyon en voormalig cellist van het Quatuor Ysaÿe.

Bezoek website

Draagt u ons een warm hart toe?
Word vriend!
Pierre Colombet

Pierre Colombet

Na een zeer goed bevallen serie masterclasses in het voorjaar 2022, is de NSKA een vaste verbintenis aangegaan met Pierre Colombet, primarius van het Quatuor Ébène. Wij verwelkomen hem weer in mei 2023 (samen met enkele collega's), oktober 2023 en april 2024 (zie de agenda voor data en verdere info).

"We need the inspiration by the audience."
said Raphaël Merlin in an interview with the NZZ in Spring 2020, this was one of the central ideas of their "Beethoven Around the World" project. Between May 2019 and January 2020 the quartet recorded Beethoven's 16 string quartets in a worldwide project on 6 continents. With this complete recording, the four celebrated their 20th stage anniversary, which they then crowned with performances of the complete string quartet cycle in major European venues such as the Philharmonie de Paris or the Alte Oper Frankfurt. Invitations from Carnegie Hall New York, the Verbier Festival and the Vienna Konzerthaus were also on the agenda.

After studies with the Quatuor Ysaÿe in Paris as well as with Gábor Takács, Eberhard Feltz and György Kurtág, the unprecedented and outstanding success at the 2004 ARD Music Competition followed, marking the beginning of the Quatuor Ébène's rise to fame, which resulted in numerous other prizes and awards. For example: In 2005 the quartet was awarded the Belmont Prize of the Forberg-Schneider Foundation, in 2007 it was prizewinner of the Borletti-Buitoni Trust, and in 2019 - as first ensemble ever – it was honored with the Frankfurt Music Prize.

In addition to the traditional repertoire, the quartet also dives into other styles ("A string quartet that can easily morph into a jazz band" New York Times, 2009). What began in 1999 as a distraction in the university’s practice rooms - improvising on jazz standards & pop songs - has become a trademark of Quatuor Ébène. To date the quartet has released 3 albums in these genres, Fiction (2010), Brazil (2014) and Eternal Stories (2017). The free approach to various styles creates a tension that is beneficial to every aspect of their artistic work. The complexity of their oeuvre has been greeted enthusiastically by audiences and critisc.

Bezoek website

Luc-Marie Aguera

Luc-Marie Aguera

Luc-Marie Aguera studeerde onder andere aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris bij Gérard Jarry (viool) en Maurice Crut en Bruno Pasquier (kamermuziek). Hij maakte deel uit van het vermaarde voormalige Quatuor Ysaÿe dat studeerde bij het Amadeus Kwartet, winnaar was van de competitie in Evian en laureaat in zowel Portsmouth als Trapani. Zij traden op over de hele wereld en maakten opnames voor Harmonia Mundi, Philips en Decca.

Luc-Marie is professor Viool en Kamermuziek aan het conservatorium CRR de Paris en graag geziene gast bij de NSKA. Twee keer per studiejaar verzorgt hij een serie masterclasses. Meer informatie vindt u in de agenda.

Bezoek website

gerhard schulz.jpg

Gerhard Schulz

Gerhard Schulz werd geboren in Linz studeerde bij Franz Samohyl aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Wenen, bij Sándor Végh aan de Robert Schumann Hochschule Düsseldorf en ij Shmuel Ashkenasi in de VS. Hij was betrokken bij de oprichting van het Salzburger Strijktrio en het Schulz Ensemble en was eerste violist van het Düsseldorfer Strijkkwartet.

Sinds 1980 is Schulz hoogleraar viool aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Wenen en sinds 1993 is hij ook gasthoogleraar voor kamermuziek aan de Hochschule für Musik und Tanz Köln.

Hij was lid van het Alban Berg Quartet waarmee hij meer dan 30 jaar speelde in de belangrijkste muziekcentra ter wereld. Nadat het Alban Berg Quartet in de zomer van 2008 zijn concertactiviteiten had beëindigd, richtte Schulz het pianokwartet "Waldstein Ensemble" op.

Hij maakte zijn debuut als dirigent in november 2009 bij de Copenhagen Philharmonic en heeft zich sindsdien toegelegd op het werken met zijn studenten

Denis Brott

Denis Brott

De Canadese cellist Denis Brott, artistiek leider van het Montreal Chamber Music Festival, is sinds 2018 regelmatig te gast bij de NSKA.

Gegrepen door kamermuziek speelde Denis acht jaar lang in het Orford Quartet waarmee hij ongeveer 25 opnames maakte. Het kwartet ontving de Grand Prix du Disque in 1988 voor de opnames van de integrale Beethoven-kwartetten en zowel in 1985 als in 1987 de Juno Awards voor de beste opname in het genre Kamermuziek. Het Orford Quartet werd uitgeroepen tot Ensemble van het Jaar 1986 door de Canadian Music Council. Brott trad daarnaast als gastspeler op met onder andere het Emerson, Tokyo and St. Lawrence Quartet.

Denis Brott wijdt zich al zijn hele leven aan het overdragen van zijn kennis en ervaring, onder meer als docent aan de University of Toronto en de Music Academy of the West in Santa Barbara. Momenteel is hij hoofdvakdocent Cello en Kamermuziek aan het Conservatoire de musique du Québec in Montréal.

Bezoek website

Joachim Eijlander Jasper Juinen

Joachim Eijlander

Joachim Eijlander was oprichter van het prijswinnende voormalige Rubens Kwartet, waarmee hij studeerde aan de NSKA en optrad in Europa, de VS en Israël. Hij trad op met het Borodin kwartet, Lisa Larsson, Robert Holl, Randall Scarlata, Inon Barnatan, Karl Leister en Godfried Hoogeveen en werkte samen met componisten als Henri Dutilleux, György Kurtág, Sofia Goebaidoelina, Louis Andriessen en Joey Roukens.

Joachim is een terugkerende gast op internationale festivals zoals Sitka (Alaska), Prussia Cove (VK), Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern (D). Hij verbindt zijn muziek met dansers, visual artists en wetenschappers om zo een breder publiek te inspireren. Zijn opnames van Bachs Cellosuites werden internationaal lovend ontvangen.

Meer en meer wil hij zijn kennis en ervaring ook doorgeven. Sinds 2019 is hij hoofdvakdocent aan Codarts Rotterdam en sinds 2021 in Namen (B).

Bezoek website

Eberhard Feltz DAVOS FESTIVAL © Yannick Andrea

Eberhard Feltz

Eberhard Feltz werd geboren in Kaliningrad en studeerde viool in Berlijn en St. Petersburg. Hij schoof kansen als solist en kamermusicus terzijde ten faveure van een toegewijde carrière als pedagoog. Feltz is sinds 1963 verbonden aan de Hochschule für Musik 'Hanns Eisler' in Berlijn, van 1985 tot 2002 als professor Viool en Kamermuziek. Ook internationaal is hij nog steeds een veelgevraagd docent. Feltz is mentor van talrijke dirigenten, solisten en ensembles, waaronder het Vogler, Kuss, Faust, Rubens, Atrium, Calder en Ebène Kwartet.

Sinds vele jaren is Feltz een graag geziene en gewaardeerde gast bij de NSKA en verzorgt twee masterclass-series per studiejaar. Meer informatie vindt u in de agenda.

Bezoek website